En stor del av den här sidan bygger på att man ska kunna göra saker själv. Det många tyvärr gör är att man underskattar sin egen förmåga. De flesta kan bygga saker på egen hand om det bara finns tillräckligt med tid. Vågar man inte så kommer man heller aldrig att få reda på var man har sina gränser. Därmed dock inte sagt att det inte finns lägen då man ska ringa efter professionell hjälp och låta en byggfirma sköta jobbet.

Tyvärr så finns det lika många människor som överskattar den egna förmågan och som därigenom kastar sig huvudstupa in i rent omöjliga projekt. Det är ännu värre än att aldrig våga bygga själv. Det förra ger åtminstone ett bra resultat - förutsatt att man väljer rätt byggfirma. Något som inte är helt enkelt att göra - särskilt om man bor i en större stad som Stockholm.

Antalet fuskjobb ökar stadigt och detta faktum gör att man bör vara lite försiktig och undersöka företaget innan man skriver på ett avtal. Det finns ingenting värre eller mer deprimerande att se hur en familj i Stockholm lagt dyra pengar på det rätta - att anlita en byggfirma - för att sedan inse att de begått ett misstag - att anlita ett oseriöst byggföretag. Den initiala tanken är rätt, men beslutet hamnar ändå helt fel: renoveringen blir ett riktigt fuskjobb.

Så undviker du oseriösa byggföretag

Vi tänkte ge några tips kring hur man kan skilja seriösa byggföretag mot oseriösa sådana. Det handlar inte om någon exakt vetenskap, det är mer av en lista att bocka av där varje punkt kan hjälpa dig att hitta rätt. Vi radar upp tipsen:

  • Sondera terrängen. Välj inte första bästa byggföretag - ta in flera offerter och skapa dig en bredare bild. Det kan dessutom ge dig bättre förhandlingsläge att ha flera offerter till hands. Och: hur kan det komma sig att en byggfirma är så pass mycket billigare och hur kan en kosta så pass mycket mer än alla andra? Välj bort båda dessa, det är vårt råd.
  • F-skatt och anmärkningar. Fasaden kan se hur bra ut som helst, men du måste gnugga lite på ytan för att se företagets egentliga färger. Kolla med Skatteverket om företaget är registrerat för F-skatt - ett måste om du vill använda rot-avdraget - och hör dig för his Kronofogden om de har några uppgifter. Du kan även kolla med ARN om de fått in några klagomål.
  • Referenser: En nöjd kund är en återkommande sådan. Det ska du ta fasta på. Hur många kunder står redo att rekommendera och gå i god för den byggfirma du står inför att skriva avtal med? Se till att ringa och undersöka detta innan.
  • Betalningen sker efteråt. Du ska aldrig betala en krona i förskott. Du går aldrig in på en bar på måndag och betalar för en öl du tänkt dricka på lördagen. Du betalar notan efteråt, eller hur? Detsamma gäller för en byggfirma - du betalar då jobbet är klart och då besiktningen ägt rum; aldrig innan.