Många gör fel då det kommer till att välja golv. Man söker snarare enhetlighet än funktion och man väljer mer med ögat och känslan än med den mer rationella delen av hjärnan. Det kan fungera en stund, men mycket tyder på att det blir dyrare i längden. Golv slits olika mycket och mest beror detta på vilket rum det handlar om.

Jämför du slitaget i vardagsrummet med slitaget i hallen så är det en milsvid skillnad. I din hall i lägenheten i Stockholm kommer du in först, du har vatten under skorna, dina barn slänger kläderna i en hög, någon har ett gruskorn under skorna och går in, du kanske har en hund och så vidare - allt detta kommer att slita på golvet och gör att åtgärder kommer att behöva vidtas fortare än i vardagsrummet.

I det rummet riskerar man inte så mycket mer än spill, vardagligt slitage samt ett tryck från möbler. Det är faran med att välja golv med endast det estetiska i åtanke: man kommer att tvingas byta/slipa golvet i exempelvis hallen mer frekvent. Visst, vi ska tillägga att det går att ytbehandla annorlunda också och att man genom att välja lack i hallen också kan få ett lager av skydd som är mer tåligt (och att man kan välja olja i vardagsrummet och få en varmare ton och med inbjudande atmosfär).

Men, i många fall så skulle man förmodligen tjäna på att bredda sitt val och låta funktionalitet och slitage vara med och bestämma i valet av golv.

Klinkergolv i hallen - en bra idé

I många fall så kan man välja ett tåligare golv som klarar av vatten, fukt och annan väta i hallen. Det man även kan tänka på gäller städning och hur man kan underlätta sådan. Klinkers är att golv som brukar fungera bra och som rekommenderas. Många tar för givet att man får ett kallt rum som påminner om en sjukhussal om man väljer klinkers. Vi skulle säga att den bilden inte stämmer överens med verkligheten.

Säger man detta så har man nämligen inte tagit fasta på att klinkers kommer i olika färger, i olika mönster och med plattor av olika storlekar. Kort sagt: det går att inreda en hall på väldigt många olika sätt med ett klinkergolv som bas.

Och: klinkers är kallt - det är sant. Stoppar du ett par nakna fötter på ett klinkergolv då du vaknar så kommer du att få ett ganska bryskt uppvaknande. Men, det går att råda bot på. Det går att använda golvvärme även i hallen och inte enbart i badrummet. Tänk dock på att sådan ska kopplas in av en behörig elektriker innan en golvläggare/plattsättare lägger på dina klinkers.

Ta hjälp av en golvläggare i Stockholm

Det senare är en annan viktig punkt av att välja golv. Ta hjälp av de som kan - både med val och med själva arbetet med att lägga golvet. Livslängden varierar kraftig om du väljer att lägga golvet på egen hand eller om du anlitar en golvläggare - och det är inte till din favör.

Ska du lägga ett golv på lantstället och har köpt ett billigt laminatgolv så kan du testa på egen hand. Handlar det om en tyngre investering där du exempelvis köpt en fiskbensparkett som ska läggas i ditt vardagsrum i Stockholm så bör du ta professionell hjälp va en golvläggare för att få ett resultat som står sig genom årtionden.

Läs mer på http://parkettspecialisten.se.