Är det dags att förnya fasaden på ditt hus? Fönster är ju som bekant en del av fasaden, och en mycket viktig sådan del av fasaden. Fönster gör väldigt mycket för utseendet på huset. Om fasaden är till för att skydda själva bostaden, såväl på villa och flerfamiljshus, är fönster till för att släppa in ljuset och som husets "ögon" som man kan blicka både ut genom och in. Därför är fönster en mycket viktig del av helhetsintrycket på ett hus. Utvecklingen på fönster har gått väldigt snabbt framåt. Fönster är inte längre bara fönster, utan har olika funktioner beroende på vad du som husägare tycker är viktigt. Därför listar vi här några viktiga funktioner på fönster som man som husägare behöver tänka igenom och välja.

Energifönster

Om man önskar sig fönster som är väl tätade och som inte släpper igenom kyla och väta kan man välja särskilda energifönster. Är man trött på att betala för värme som bara går rakt ut genom fönster och dörrar, kan man välja särskilda fönster som är bättre isolerade än andra fönster. Då har fönster med energitätning, ett mellanfönster och som har ädelgas i mellanfönstret och som isolerar mot kyla och väta. Byter du samtidigt dina ventiler till FTX- ventiler, som värmer upp utomhusluften som sug in i byggnaden, kan du sänka kostnaderna för uppvärmningen av ditt hus, väsentligt.

Bullerfönster

Störs du av buller som kommer in till ditt hus, kan man välja fönster som inte släpper igenom bullret. Det är på samma sätt som energifönster, sådana fönster som är väl isolerade och som inte släpper igenom oljud utifrån och som gör att du kan sova även om huset skulle ligga nära en skola, en väl trafikerad väg eller något annat som kan störa.

(Nästan) självtvättande fönster

Vill man kan välja fönster som nästan är självtvättande. Har inte så gott som alla husägare önskat sig självtvättande fönster? Det skulle vara skönt att slippa tvätta fönster var och varannan månad. Hur ofta man behöver tvätta sina fönster, beror ju på vad man bor. Bor man till exempel i storstaden och nära en väl trafikerad väg, kan man komma att behöva tvätta fönster, minst en gång per säsong, alltså fyra gånger per ås. Bor man däremot på landsbygden med mycket ren luft kanske man inte behöver tvätta dem mer än någon gång per år. 

Solskyddsfönster

Den här sommaren som har gått har satt fingret på klimatet och fått oss att tänka mer på att välja fönster som kan skydda bostaden mot en het sol som värmer upp hus på ett betänkligt sätt. Då kan man faktiskt installera särskilda solskyddande fönster. De fungerar ungefär som solskyddande glasögon och som mörknar när solen värmer på huset alldeles för mycket. På så sätt släpper de inte in värmen från solen så att huset är obehagligt varmt. Då behöver man inte kyla ner huset när det är dags att sova. Man behöver heller inte använda elektriciteten till att ha på en air-condition, vilket är bra då vi behöver tänka på vad vi använder elen till och vad den energi som vi använder kommer från och om det gör att vi slösar med jordens tillgångar. 

Anlita bra hantverkare till ditt fönsterbyte

Den dagen som du behöver en firma som kommer och byter fönster åt dig bör vara en hantverkare som känner till de olika fönster och speciellt de fönster som du har valt att installera kan vi rekommendera denna hantverkare som utför fönsterbyte.